Berättelser

Att förstå Alzheimers sjukdom

Sedan upptäckten av beta-amyloid och tau för mer än 100 år sedan har forskare försökt förstå deras roll i Alzheimers sjukdom och de genetiska riskfaktorer som bidrar till att utveckla Alzheimers. Dominic Walsh, Ph.D., chef för Biogen’s Neurodegeneration Research Unit om forskning om Alzheimers sjukdom.

 

Transkription

"Alzheimers sjukdom har fått sitt namn från Alois Alzheimer, som 1906 höll ett föredrag i Tübingen i samband med en psykiatrisk konferens.

Han kopplade samman det kliniska syndromet med den sjukdomsbild som han såg i laboratoriet. Mycket av grundforskningen om Alzheimers sjukdom går tillbaka till den hundra år gamla upptäckten av vad sjukdomsbilden handlade om. Det rör sig om två huvudsakliga proteiner: beta-amyloid och tau-protein.

Båda är del av sjukdomsbilden. En stor del av vår forskning är baserad på förståelsen för vilken roll dessa proteiner spelar för Alzheimers sjukdom. Under det senaste decenniet har vi dessutom upptäckt flera genetiska riskfaktorer för Alzheimers sjukdom.

Det visade sig att många av dessa riskfaktorer faktiskt är kopplade till beta-amyloid och tau. Mycket av vårt arbete fokuserar därför på att förstå vilken roll dessa proteiner spelar i sjukdomen, såväl som inverkan av genetiska riskfaktorer.

Vi kan undersöka om vi kan anpassa några av dessa riskfaktorer för Alzheimers sjukdom, t.ex. TREM2, och om vi kan ta bort amyloid eller tau och om vi kan förändra hur amyloid orsakar inflammation i tau.

Jag tror att många unga forskare saknar en särskild plan när de börjar – det var rena tillfälligheter och intresse som fick mig att börja arbeta med Alzheimers sjukdom.

Jag hade möjlighet att arbeta med den person som först utvann amyloid från hjärnan hos en person med Alzheimers sjukdom. David Allsop heter han. Jag lärde mig enormt mycket av honom och det öppnade dörrar för mig att arbeta med andra framstående forskare inom Alzheimer. Sedan fastnade jag för det eftersom det här var något som jag verkligen blev engagerad i.

Jag deltog i den tidiga, moderna forskningen om Alzheimers sjukdom och det är något som har blivit nästan som ett beroende för mig – jag måste få avsluta det här”.

Dominic Walsh, Ph.D., Vice President och chef för Biogen’s Neurodegeneration Research Unit

Du är kanske också intresserad av

Image

Människor och kultur

Thereses tjänstledighet: Ändrade planer

Image

Vetenskap och innovation

Biogen samarbetar med Sangamo Therapeutics inom genterapi

Image

Amyotrofisk lateralskleros

Familjär ALS och dess påverkan

Image

Ansvar

Hållbar tillverkning av nya läkemedel

Image

Neurovetenskap

Neurofilament – öppnar nya möjligheter inom neurovetenskapen