Berättelser

Thereses tjänstledighet: Ändrade planer

Möjligheten att ta tjänstledigt är en av våra mest uppskattade förmåner, oavsett om det handlar om att bocka av något från önskelistan eller från den evigt växande listan över saker att göra. Denna unika förmån infördes för första gången 2014 och erbjuder anställda med sex års anställning fyra veckors betald ledighet utöver semesterdagar. 

De anställda som tog sin första tjänstledighet 2014 hade för första gången rätt att ta sin andra tjänstledighet 2020.

Therese och hennes familj bor i Sverige och hade alltid pratat om att bila genom USA under hennes tjänstledighet sommaren 2020. Men när hennes mamma oväntat gick bort fattade Therese ett medvetet beslut att sätta familjen främst och tillbringa hela tjänstledigheten med dem.

Familjen hyrde en villa i södra Spanien och bjöd Thereses far, svärmor, sonens flickvän, och Thereses brorsdotter att följa med på resan till Medelhavet. Men covid-19 tvingade dem att ändra sina planer igen. Även om planerna ändrades, så gjorde inte deras fokus på familjen det.

Therese, EU Regional HR Lead, Stockholm, Sverige 

"Vi insåg att vi fortfarande kunde umgås med våra nära och kära, men inte med alla på en gång", säger Therese.

Så familjen fick sin bilresa trots allt, men nu genom Sverige.

"Den första veckan tillbringade vi på Öland med mina fyra barn, mina två bröder och deras familjer. Under den andra veckan körde vi till Nyköping söder om Stockholm där vi umgicks med min svärmor och min mans familj", säger hon.

Familjen tyckte faktiskt så mycket om området att de köpte ett sommarhus där, nära havet.

"Vi hade länge pratat om att skaffa ett sommarhus, men när jag förlorade min mamma och pandemin kom så bestämde vi oss för att sluta skjuta upp det och bara slå till! Nu har vi ett ställe där våra familjer kan samlas och skapa nya traditioner och minnen för många år framöver", säger hon.

Under tjänstledighetens tredje vecka åkte familjen till västkusten för en veckas ishockey – "det som våra barn älskar mest", säger Therese – innan de tillbringade tjänstledighetens fjärde och sista vecka i hemstaden Stockholm med Thereses pappa.

"Även om det inte var så som vi ursprungligen hade planerat blev min tjänstledighet bättre än vad jag kunde ha föreställt mig. Trots utmaningarna fick vi allt vi hade hoppats på: tid med våra nära och kära. Och som en extra bonus kan vi bjuda alla våra familjer till det nya sommarhuset nästa år!"

Du är kanske också intresserad av

Image

Vetenskap och innovation

Biogen samarbetar med Sangamo Therapeutics inom genterapi

Image

Amyotrofisk lateralskleros

Familjär ALS och dess påverkan

Image

Alzheimers sjukdom

Dominic Walsh: Att förstå Alzheimers sjukdom

Image

Ansvar

Hållbar tillverkning av nya läkemedel

Image

Neurovetenskap

Neurofilament – öppnar nya möjligheter inom neurovetenskapen